Bandung is een erg grote en drukke stad en wordt voornamelijk bezocht voor de mooie omgeving. In het noorden van Bandung ligt de (NAAM) vulkaan. In het zuiden van Bandung vind je de Kawah Putih, ofwel de witte krater en kun je een bezoek brengen aan de Kawag Renganis, de hot springs.
Toch is Bandung zelf niet toeristisch, we kwamen maar enkele toeristen tegen. Ook spreekt men slecht en zelfs soms geen engels. Wat het communiceren lastig maakt. Daarentegen zul je wel mensen vinden die goed Nederlands spreken. Voor het ‘ Parijs van Java’ zie je weinig parijse invloeden. Wel kom je veel Nederlandse elementen tegen. Zo liepen we door Jalan Deventer, zagen we advertenties van Haagse taart, een verlichte afbeelding van een molen bij de Hollandsche bakker en een groot oud pand waar ‘Papierwaren en Kantoorbenodigdheden’ stond geschreven. Als je op zoek bent naar restaurantjes of barretjes kun je in Bandung terecht op Jalan Braga.
Wij hadden het plan om een scooter te huren, zoals we vaker in Indonesie hebben gedaan. Enkel bleek dat in Bandung een uitdaging. Via google kwamen er wel een aantal rentals naar voren, maar als we die plek bezochten bleek de rental al jaren er niet meer te zijn. Zo hebben we de eerste dag de stad doorkruist. Eind van de dag hebben we toch een scooter kunnen regelen voor de dag erna.
Door de logistieke problemen, moesten we wel een keus maken tussen de vulkaan en de witte krater. Vanuit de reviews hebben we gekozen voor de witte krater, dit scheen een meer bijzonder natuurverschijnsel te zijn en zou minder in de ban van toerisme en commercie zijn (lees, minder opdringerige verkopers).
Kawah Putih.
Na een rit van ongeveer 2 uur komen we aan bij Kawah Putih. We kopen bij het locket een ticket (180.000 IDR voor 2 personen en een scooter), parkeren de scooter en wanderelen richting de ingang. Bij het ticket in zit het vervoer naar boven, er rijden oranje busjes die je naar de krater brengen.
Boven aangekomen loop je direct riching de krater. Er worden mondkapjes uitgedeeld voor de zwavellucht, maar wij vinden dit niet nodig. Door de zwavellucht wordt aangeraden om maximaal 15 minuten rondom de krater te lopen.
Kawah Renganis
Vanuit Kawah Putih is het nog ongeveer 20 minuten rijden naar de hot springs van Kawah Renganiss. Van een afstand zie je het stoom al opkomen en in tegenstelling tot Kawah Putih worden hier geen mondkapjes uitgedeeld, maar de zwavellucht is 10 keer heftiger. Naast een handje vol toeristen zie je hier ook veel lokalen die kleimasker en een bad nemen.
Glamping Lake
Precies tussen Kawah Putih en Kawah Renganiss vind je Glamping Lake. Een mooi meer gelegen tussen de theevelden. Leuk om even aan te doen als je toch in de omgeving bent.
Naast het meer is er een gigantisch restaurant gebouwd in de vorm van een schip. Zelf vond ik hem niet echt passen in de omgeving, maar oordeel zelf.
Omgeving
Op de weg van Kawah Putih naar Kawah Renganiss rijd je tussen de theevelden. Prachtig langgerekte groene vlaktes, tussen de heuvels! Dus een mooi uitzicht! Daarnaast kom je in de omgeving veel strawberry farms tegen.
Een leuk restaurantje om te lunchen is Saung Gamir. Heerlijk eten en een prachtig groen uitzicht.
Vervoer Bandung
Bandung is per bus of per trein goed te bereiken. Treintickets boek je gemakkelijk met je creditcard via Tiket.com, of je download de app op je telefoon. Bandung heeft ook een vliegveld voor binnenlandse vluchten.
Wij reisden vanuit Jakarta S-H Airport met de bus naar Gambir en namen in Gambir een trein naar Bandung. Als je dit ook doet, zorg dan voor extra tijd tussen je aankomst op Jakarta en de trein in Gambir. Wij hebben een half uur gewacht op een bus en de bus deed er iets minder dan een uur over.
Je kunt ook de bus nemen direct tot aan Bandung.
In Bandung rijden grab-taxi’s en grab-bikes, dit zijn scooters die je van A naar B brengen. Omdat het verkeer in Bandung vaker stil staan dan wat anders kan een scooter dus zeker sneller zijn.